Biografie

Stacks Image 26
Ferdinand Povel wordt op 13 februari 1947 in Haarlem geboren in een kunstzinnig gezin. Vader is cineast, moeder pianiste. De muzikale Ferdinand is al snel geïnteresseerd in jazz. Voor zijn twaalfde verjaardag krijgt hij als cadeau een entreebewijs voor een nachtconcert in het Amsterdamse Concertgebouw door het Duke Ellington Orchestra.
In 1961 krijgt Ferdinand klarinetles van Theo Loevendie.
Daarnaast ontwikkelt hij zijn saxofoonspel door zelfstudie omdat er nog geen opleiding saxofoon bestaat en zeker geen jazzopleiding.
Eigenlijk zou je ook kunnen zeggen dat de praktijk zijn opleiding is en hij veel opsteekt van ervaren muzikanten. Pianisten als Rob Madna en Frans Elsen spelen daar een grote rol in. Ook het spelen in de orkesten van Kurt Edelhagen, Peter Herbolzheimer en de Skymasters draagt bij aan harmonisch inzicht door de geraffineerde arrangementen.

Met het Kwartet Martin Haak wint Ferdinand Povel in 1964 het Loosdrecht Jazzconcours. Door critici wordt de 17-jarige de verrassing van het Concours genoemd. Vanaf dat moment is hij beroepsmuzikant.
In 1966 speelt Povel in de door Bertil Peereboom Voller en Henk Elkerbout opgerichte The New Sound Incorporated. Dit septet geeft schoolconcerten en verzorgt radio- en tv uitzendingen voor TROS en AVRO.
Povel doet mee aan het Internationale Concours voor Moderne Jazz in Wenen. De jury met onder meer Cannonball Adderley en Mel Lewis laten hem tot de finale doordringen.
Cees Smal, Herman Schoonderwalt en Frans Elsen richten ook in 1966 het Hobby Orkest (later het Nederlands Jazz Orkest) op. Povel wordt hiervoor geïnviteerd als saxofonist en fluitist. Het orkest speelt voornamelijk in de nachtelijke uren en uitsluitend eigen composities en -arrangementen.

In 1969 gaat Povel met Rob Franken naar München. Hier maakt hij kennis met trompettist Dusko Goykovich die hem voor zijn Summit Quintet, met o.a. drummer Philly Joe Jones vraagt. Het kwintet maakt enkele tournees door heel Europa.

In 1971 valt Povel in voor de Amerikaanse Johnny Griffin bij de legendarische Kenny Clarke / Francy Boland big band.

In 1972 speelt Povel het hele jaar in het beroemde orkest van Kurt Edelhagen.
The Bohemia Jazzclub in Amsterdam organiseert de Muzikantenprijs. Ferdinand wint de tweede prijs. Een jaar later de eerste prijs.

In 1973 toert hij met de vermaarde big band van trompettist Maynard Ferguson door de Verenigde Staten van Amerika. Met deze band maakt hij ook enkele plaatopnamen.
De Gemeente Den Haag reikt in 1974 voor de eerste maal de Haagse Jazzprijs uit. De onderscheiding gaat naar Ferdinand Povel.

Van 1971 tot 1985 is Povel orkestlid en solist in Peter Herbolzheimers Rhythm Combination and Brass, waarmee hij veel tournees, radio- en televisieoptredens en platenopnames maakt.
Ook speelt hij in die periode in The Band van George Gruntz en het Jiggs Whigham-sextet. En in Nederland in groepen van onder meer Rob Madna, Frans Elsen en Cees Slinger. Daarnaast maakt hij deel uit van diverse gelegenheidsorkesten voor radio en televisie.

Povel wordt sinds 1970 door de NOS-radio uitgezonden naar de EBU- en Nordring Festivals. In 1981 krijgt hij de Nordring Radio Solistenprijs van de Europese Radio Unie. Verder is hij veel te horen op de radio en speelt hij op menig jazzfestival in Europa en Nederland.

Vanaf 1978 tot de opheffing eind jaren ‘80 maakt Ferdinand deel uit van de Skymasters. Dit AVRO radio-orkest begeleidt veel buitenlandse topsolisten, maar ook Povel is dikwijls solist.

Eveneens in1978 wordt het educatief pedagogisch talent van Povel aangewend, als er aan verschillende conservatoria in Nederland een opleiding lichte muziek/jazz wordt opgericht. Hij gaat jazzimprovisatie doceren aan het Conservatorium in Rotterdam, en vervolgens ook in Zwolle, Den Haag en Hilversum. Sinds 1990 doceert hij exclusief aan het Conservatorium van Hilversum dat in 1998 door fusie met het Sweelinck Conservatorium opgaat in het Conservatorium van Amsterdam. Talentvolle studenten uit binnen- en buitenland komen naar Nederland om van hem les te krijgen. Zoveel leerlingen hebben inmiddels een grote naam opgebouwd dat Povel wordt beschouwd als “een van de roots van de laatste twee generaties voortreffelijke jazzmusici.”
Met regelmaat geeft Povel ook workshops en masterclasses in het buitenland.

Ferdinand Povel slaagt er in om zijn docentenpraktijk in harmonie te houden met zijn leven als uitvoerend musicus. Hij is gastsolist bij het Metropole Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Dutch Jazz Orchestra en diverse buitenlandse orkesten zoals De BBC Big Band, UMO orkest Helsinki en het BRT orkest.
Hij staat in de frontline met jazzgrootheden als Art Farmer, Bennie Bailey, Woody Shaw en Jimmy Knepper,

Sinds 2000 maakt hij deel uit van het kwintet van de Amerikaanse trompettist John Marshall, dat met wisselende ritmesecties optreedt in Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland. In dezelfde periode ontstaat ook een kwintet met bassist Ruud Jacobs en pianist Peter Beets. Deze band speelt eveneens nog steeds met grote regelmaat en begeleidt Rita Reys in Nederland en België.

In de zomer van 2004 viert Ferdinand zijn 40-jarig jubileum als jazzmuzikant.
Hij wordt Koninklijk onderscheiden met het lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. Hij stelt een jubileumkwintet samen met onder meer de Amerikaanse tenorsaxofonist Pete Christlieb dat een concert geeft op het North Sea Jazz Festival.
Stacks Image 31

In 2005 krijgt hij de Meer Jazz Prijs van de gemeente Haarlemmermeer vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse jazz.
In de daaropvolgende jaren zijn er tournees met het American Songboek en een Jazz Impuls tour. Voorts optredens met de Netherlands Concert Jazz Band, het huidige Jazz Orchestra of the Concertgebouw.
De discografie van Ferdinand Povel telt meer dan honderd lp- en cd-opnamen waarop hij een solistische bijdrage levert.

In 2011 krijgt Povel de VPRO/Boy Edgar Prijs. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een musicus, die zich reeds geruime tijd onderscheidt door opmerkelijke verdienste op creatief gebied ter verlevendiging van de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek.